dobroge.tv

Live

Rezultate pentru eticheta "muzeul de istorie si arheologie"

Dobrogea este percepută ca un mozaic de etnii și culturi, un teritoriu-model al dialogului inter-religios și intercultural. Șase dintre ele au prezentat câteva povești despre modul în care s-au integrat în această zonă și despre obiceiurile lor. De asemenea, au venit îmbrăcați în costume tradiționale populare. De la eveniment nu au lipsit nici preparatele specifice etniei lor. Evenimentul a avut loc la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța.

Incursiune în lumea fascinantă a păpușilor de porțelan. Îmbracate în costume populare sau în mireasă, care plâng, se roagă sau mulatre. Toate pot fi admirate în cadrul expoziției „Păpuși pentru copii mici și mari”. Cea mai veche păpușă are peste 100 de ani. Este vorba de colecția privată a muzeografului Lavinia Dumitrașcu. Aproape 80 de păpuși de diferite mărimi pot fi admirate la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța

Un bilet scris în limba germană de un deţinut politic care a lucrat în anii 1950 la renovarea Cazinoului din Constanţa a fost găsit în zidurile acestuia, după peste 70 de ani, de restauratorii clădirii monument istoric. Descoperirea a fost anunţată de şeful de şantier care a dus scrisoarea la Muzeul Național de Istorie și Arheologie. Acolo a fost supusă unor proceduri de conservare şi va expusă publicului zilele următoare.

Bombardamentele de la graniță, concertele din Piața Ovidiu, dar și vremea nefavorabilă afectează structura de rezistență a Muzeului de Istorie și Arheologie din Constanța. Trepidațiile tot mai dese din ultima perioadă au făcut ca bucăți de tencuială să se desprindă de pe clădire, iar țiglele să alunece una câte una. Mai mult, reprezentanții muzeului se tem că în cazul unui cutremur, clădirea nu ar rezista. De cealaltă parte, în ceea ce privește reabilitarea și modernizarea acesteia, autoritățile județene susțin că au făcut pași considerabili, iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită în avans la Constanţa. La Muzeu de Istorie și Arheologie a avut loc astăzi simpozionul dedicat primei etape a realizării României Mari. Mai mulți elevi de la diferite școli și licee au vorbit despre istoria țării noastre, au spus poezii și au cântat cu ocazia acestei zile. Anul acesta se împlinesc 164 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

30 de personalități grecești au fost expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța. Unul dintre cei mai importanți, a fost Evanghelie Zappa, cel care a adus un plus de valoare în istorie. Acesta a fost unul dintre fondatorii Jocurilor Olimpice moderne. Evenimentul s-a desfășurat și cu ocazia zilei de 14 noiembrie, Ziua Dobrogei în care au fost amintite faptele eroice ale neamului grecesc care au contribuit și la istoria țării noastre. La acesta au participat mai multe autorități locale, reprezentanți ai comunității Elene din Constanța, precum și ai Ambasadei Greciei în România.

Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie din Constanţa a intrat din nou în atenţia autorităţilor judeţene. După mai bine de cinci ani de când a intrat într-un con de umbră, clădirea a ieşit din nou la lumină. Starea de degradare a avansat, pereţii fiind fisuraţi pe interior, iar din zidurile exterioare cad bucăţi întregi de tencuială. Depozitele unde se află comorile muzeului sunt compromise aproape în totalitate.

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233